Tuesday, February 6, 2007

Henüz Tr de olan arkadaşlara Almanya hakkında bilgiler

Suan TR de bir Universitede okuyor yada mezun olan arkadaslar:

Öncelikle lütfen TR den Almanya ya gelmeden önce cok saglam kaynaklardan genis bilgiler ögrenin. Yanlis kisilere güvenerek sakin hareket etmeyin, Daha sonra cok zaman kaybeder ve cok para harcarsiniz. Mümkün oldugu kadar Almanca bilgilerinizi TR de / Geothe de( Cünkü tüm dünyada belgeleri gecerli sayiliyor) mümkün oldugunca gelistirmeye calisin, hic olmazsa basvurularinizindan evvel Grundstufe seviyesini bitirin. Özellikle Türkiye'de Goethe Institut'ler de alacağınız dil kursu ile hem Alman kültürüne daha gelmeden alışacaksınız, hem de Almanca öğrenmeniz bir temeliniz olduğu için çok daha kolay olacaktır.

Bu özellikle Almanca bölümlerde okumayı düşünen adaylar için geçerli. Fakat son zamanlarda Alman üniversiteleri özellikle uluslararası öğrenciler için İngilizce bölümler ve İngilizce master programları açtılar. Ben şahsen sizlere İngilizce'niz iyi ise Almanca değil İngilizce programları öneririm.

Neden? Çünkü Almanca öğrenmesi zor bir dildir. İngilizce alanda yapacağınız bir master sırasında hem daha rahat öğrenim görebilir hem de bir yandan Almanya'da yaşamanın verdiği bir avantaj ile Almanca'nızı geliştirebilirsiniz.

Diğer bir konu okumak istediginiz universitede dil kursu veriliyor olmasina dikkat edin. Kimi uniler hic Almanca bilmeden de kabul edebiliyor(örnegin Paderborn,Siegen, TU Clausthal) ama cogu uni ye basvuru icin ( yani orada dil kursu daha sonra basarili dsh sinavindan sonra ögrenim icin) belirli seviyede almanca sart kosuluyor. TR de uniye iken basvurularda:

1.Lise diplomasi ve almanca tercümesi
2.ÖSYM sonuc belgesi ve Almanca tercümesi
3.Uni diplomasi / mezunlar icin ve almanca tercümesi
4.Transkript ve almanca tercümesi
5.Sahip olduğunuz tüm sertifikalar, sportif başarı belgeleri, dil kursu belgeleri
6. Ek olarak sizden istenmese bile ''statement of purpose'' belgesi yazmanız önerilir.



Ve bütün bunlarin fotokopilerinin mümkün oldugunca Almanca makamlarca onaylanmasi gerekmektedir. Yani Alman konsolosluklarinda bu belgelerinizin fotokopilerini( Lütfen asil orjinalleri de yaninizda bulundurun) Onaylattirmak. Beglaubigung islemi yani. Daha sonra onaylattiginiz bu 4 belgeyi-tercümeleri ile Almanyadaki unilere genel basvuru formunu doldurarak yollayacaksiniz.

Unilere basvurmada lütfen uni basvuru sürelerine dikkat edelim: WS / Winter semester (kis semesteri) icin 15 temmuz SS /sommer semester icin (yaz semsteri ) icin 15 ocaga kadar vaktiniz var. Almanyadaki unilere basvuru formunu su linkten bulabilirsiniz:

Ingilizce:
http://www.daad.de/en/download/zulassungsantrag_eng.pdf#search=

Almanca
http://www.daad.de/de/download/zulassungsantrag_dt.pdf#search=


Bu formun sonundaki 11 soruyu almancasi eksik olan arkadaslar lütfen evet diye isaretlesinler. Bu islemlerden sonra 4 alman makamlarca onaylanmis belgeler ve basvuru formuyla beraber gerekli olan universitelerin adreslerine postalayin.

Universite adreslerinde yabanci ögrencilerle ilgilenen kisim : ''Akademesiches Auslandsamt'' tir. Buralarin adreslerine yollanmasi gerekiyor. Yalniz Almanya'da su anda genelde universitelere yabanci ögrencilerin basvurmasinda genel bir havuz olusturuldu ve pek cok universiteye bünyesine almis durumda. Eger bu bünyedeki uniye basvurmaniz durumunda ayni semester icinde ilk universite icin 50 diger her universite icinde ekstra 15 euro para yatirmaniz gerekiyor. Bu kurumun adi uni Assist, yani parayi yatirdiginiz taktirde ilk olarak bu kurum sizin belgelerinizi degerlendiriyor ve basvurdugunuz uni ye belgelerinizi yolluyor ve o uniden size pozitif yada negativ cevap geliyor.

Eger uniden kabul/ Zulassung aldiginizda ve gerekli vize icin (sprachkurs/ Studium) diger islemlerinizi hallettiginizde cok kolay sekilde vize alabiliyorsunuz. Eger bu sekilde buradan bir uniden bir kabul alip geldinizde cok faydalarini göreceksiniz. Nasilmi? Universitenin bünyesine girecek ve uni ye kayitli olup bir kimlik kartina sahip olacaksiniz. Böylelikle hem uni nin imkanlarindan ( Internet, Kütüphane, yemekhane vs vs) faydalanacaksiz hem belirli bir bölgede otobüs ve trenlere ( ICE,hizli tren haric) binip ücretsiz seyahat edebileceksiniz hem de uni ortaminda yogun dil kursu yaparak o uninin dil sinavi icin sistemini ögreneceksiniz ve uni okumak icin gecerli olan dsh sinavini kazanmaniz daha basit olacak, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmis olacaksiniz.

Universitelere basvurmada hic örnek olarak verebileceğimiz almanca istemeyen ve sprachkurs daha sonra studium icin kabul veren 3 uni: Uni paderborn, Uni Siegen ve TU Clausthal. Paderbornun kursu 4 kur olup 1 sene sürüyor, TU Clausthal ise 7 Ayda sizi DSH sinavina hazirliyor ve kazanma sansinizi yüksek tutuyor. Uni okumak icin gerekli olan sartlardan birisi Almanca dil sinavidir. Bu bircok alternatiflerle halledilebilinir. Biri DSH, bu sinavlari uniler yapar. Digeri testDaF- bu sinav dünyanin bir cok kösesinde uygulaniyor.

Not: Bu bilgiler zaman içinde değişiklik gösterebilir. Özellikle vize alımında konsoloslukların tavırları bile yıldan yıla değişmektedir.
Üniversiteler hakkında daha fazla bilgi, sizin okuduğunuz bölüme göre önerilebilecek program/üniversite seçimi gerçekten çok zor bir iştir.

Her ne kadar başvuru işlemleri anlatılırsa anlatılsın bir öğrencinin profesyonel yardım almadan vize reddi yeme olasılığı mutlaka vardır. Vize reddi yemek ise bir insanın en son karşılaşmak isteyeceği durumdur. Çünkü pasaportunuzda bu reddin olması bir daha gitmek isteyeceğiniz her ülkeye vize almada başınıza bela olacaktır.

Bu yüzden özellikle almanya düşünen kişiler profesyonel danışmanlık istiyorlarsa bana ulaşabilirler. Kendilerini daha önce denenmiş, güvenilir yerlere yönlendirebilirim.

No comments: