Tuesday, February 6, 2007

Avusturya'ya vize almak

Yeni başvuracak arkadaşlar 10 adet belge istiyorlar :

1- 1 adet resim(resimi başvuru belgesine yapıştırıyorsunuz ayrıyeten resim gerekmiyor)

2- Okuldan kabul belgesi

3- Öss sonuç belgesi veya kayıtlıysanız öğrenci belgesi

4- En son mezun olduğunuz okulun diploması

5- 5100 Euro paranın adınıza Avusturya'da bir bankada olduğunu gösteren belge. Herhangi bir bankadan (bankanın devlet bankası olması önerilir) Avusturya'ya parayı havale ettirin. Parayı yatırmadan önce Swift dekontunu ne zaman alabileceğinizi mutlaka sorun. Bu dekonta ihtiyacınız var.Bir diğer önemli nokta swift dekontunda mutlaka bankanın mührü olmalı.

6- Avusturya'da kalacağınız yerle ilgili belge. Kira kontratı gibi. Burda da önemli bir nokta eğer sizi biri davet ediyorsa, davet eden kişinin Avusturya'da oturduğu ev kendi üzerineyse o evin Avusturya noterinden onaylı tapusu. Üzerine değilse noter onaylı kira sözleşmesi +noter onaylı davetiye belgesi+davet eden kişinin pasaportunun fotokopisi (2. 3. sayfa, geçerlilik süresinin olduğu sayfa ,kimlik bilgilerinin olduğu sayfa ,vize mührünün olduğu sayfa)+avusturya vatandaşı ise vatandaşlık belgesinin fotokopisi değilse oturma izninin fotokopisi (bu oturma izni zaten pasaportta mevcut ben bu belge yerine dayımın ikametgah belgesini verdim kabul ettiler) Davetiye ile gitmiyorsanız sadece sizin adınıza düzenlenmiş kira kontratı yeterli.

7- Pasaportunuzun fotokopisi 2. ve 3. sayfa, geçerlilik süresinin olduğu sayfa( pasaportu yeni aldıysanız 4. sayfada oluyor) ,kimlik bilgilerinin olduğu 60. sayfa.

8- Sağlık raporu tam teşeküllü hastaneden. Raporun noter onaylı yeminli tercümandan Almanca'ya tercümesini istiyorlar.

9- Sabıka kaydı. Sabıka kaydı en fazla 4 haftalık olacak yani erkenden hazırlamayın bu belgeyi.randevunuzdan 2-3 gün önce hazırlamanızda fayda var.Sabıka kaydının da sağlık raporu gibi yeminli tercümandan noter onaylı Almanca tercümesi gerekiyor. Daha açıklayıcı bir bilgi vermek gerekirse sadece ve sadece sağlık raporunu ve sabıka kaydını tercüme ettiriyorsunuz. Diğer bütün belgeler olduğu gibi veriliyor. Artı dış işlerinden onay veya apostil kesinlikle hiçbir belge için gerekmiyor. Sabıka kaydının Almanca'ya tercüme ettirmek istemiyorsanız eğer ( tercüme artı noter onayı 40-70 milyon lira arası tutar) Sakarya caddesinde Türk-iş genel merkez binasının karşısında Adli sicil genel merkezi var oradan sabıka kaydınızı Almanca alabiliyorsunuz. Ama sabıka kaydını 1 gün sonra veriyorlar kendinizi ona göre ayarlayın.

10- Vize başvuru belgesi. Bu belge Almanca. Saat 8 buçukta randevu için konsolosluk önüne gittiğinizde kapıda duran görevliye ben yeni başvuru yapacağım diyorsunuz o da size başvuru belgesini veriyor. Görevlinin işlerinin bitmesini beklemiyorsunuz yani gidip direkt istiyorsunuz. Başvuru belgesini aldıktan sonra vakit kaybetmeden konsolosluğun üst tarafına doğru yürüyorsunuz ve ilerden sola dönüyorsunuz. Cadde üzerinde hemen sol kol üzerinde tercüme büroları var orada başvuru belgenizi doldurtuyorsunuz.Tercüme büroları genelde o saatlerde ana baba günü oluyor. Erkenden gidip başvuru belgenizi doldurtmanızda fayda var çünkü yeni başvurular saat 10 buçuga kadar kabul ediliyor. Saat 10 buçuğu geçirirseniz bir sonraki güne kalırsınız. Daha doğrusu 2 gün sonraya Öğrenci vizesi için salı ve perşembe günleridir diğer günler hiçbir işlem yaptırmazsınız.Öğrenci vizesi günleri salı ve perşembe unutmayın!

Başvuru belgesini doldurttuktan sonra tercüme bürosunda fotokopisini çektiriyorsunuz. Yukardaki saymış olduğum bütün belgeleri hazırlıyorsunuz hazırladıktan sonra hepsinin 2 adet fotokopisini çektiriyorsunuz. 2 veya 3 sayfalık belgelerinizi tel zımba ile güzelce birleştiriyorsunuz. Asıl belgeleri bir dosyaya fotokopileri ayrı bir dosyaya koyuyorsunuz.Belgeleri teslim ederken kabul belgeniz,diplomanız ,öss sonuç belgeniz ,banka dekontunuzun asıllarını gösterip fotokopilerini veriyorsunuz.Bu yüzden her belgeden 2 adet fotokopi çektirin dedim.Artı konsolosluğun önü çok dar ve en az 30-40 kişi 30 metre karelik alanda hareket etmeye çalışyorsunuz. O yüzden fazladan fotokopi bulunsun elinizde tabi bunlar tavsiye. Vize başvuru belgesi A3 kağıdı yani 2 tane A4 ün birleşimi.Belge asıllarını asıl başvuru belgesinin arasına koyuyorsunuz. Fotokopileri ise vize başvuru belgesinin fotokopisinin arasına koyuyorsunuz. İçeri girip teslim ediyorsunuz. Pasaportunuz konsoloslukta kalıyor.

Belgeleri Salı verdiyseniz Perşembe gelin diyorlar. Perşembe verdiyseniz Salı günü gelin diyorlar. İkinci gidişinizde eksik belgeniz varsa size Ekisk evrak listesi veriyorlar. Eksik evrağınızı 14 gün içinde tamamlayıp veriyorsunuz. Eksik evrak verirken randevu almanıza gerek yok. Eksik evraklarınızı ne zaman hazır ederseniz herhangi bir salı veya perşembe günü kosolosluğa gidiyorsunuz. Saat 10 buçuktan sonra kapıdaki görevli eksik evrak vermek isteyenlerin pasaportlarını topluyor. Sonra sırayla içeri girip eksik evraklarınızı teslim ediyorsunuz. Teslim edince yine pasaportunuz konsoloslukta kalıyor ve bir sonraki gün gelmenizi söylüyorlar. Bir sonraki gidişinizde 4 ihtimaliniz var 1. si yeni bir eksik evrak isteyebilirler 2. biz size haber vereceğiz deyip gönderebilirler 3. O gün konsolosluk yoğunsa veya memure bayanın canı sıkkınsa bir sonraki gün gelmeniz söylenebilir(salıysa perşembe perşembeyse salı )4. ve en güzel ihtimal 75 euroyu ödeyip vizenizi alırsınız.

No comments: